Hogyan spórolhatunk az árammal?

A felmérések szerint egy átlagos magyar háztartás villamosenergia-költségének 30 százalékát a háztartási gépek, eszközök által felhasznált energia díja teszi ki, a többi a világításra megy. De hogyan lehetne spórolni? Néhány tipp, amellyel akár felével is csökkentheti villanyszámláját.

 

shutterstock_171606725

 

Készenléti üzemmód: az igazi energiavámpír

Az elektronikai berendezések készenléti üzemmódja igen jelentős áramfogyasztó. A televízió, videó, dvd, hifi, személyi számítógép fogyasztása készenléti módban 1?15 watt. Minden háztartásban vannak ilyen készülékek, legalább 4-5 darab. Ezek fogyasztása összesen 35 W óránként. Vagyis egyhavi fogyasztás folyamatos készenlét esetén  25 200 watt/óra, azaz 25,2 kilowatt/óra. Vagyis több száz forintot tudunk megtakarítani minden hónapban, ha egyes berendezéseinken kikapcsoljuk a készenléti üzemmódot.

 

Energiatakarékos izzók: nem csak uniós hóbort

Bár az internetes fórumukon, közösségi médiában egyre nagyobb divat visszasírni a „régi jó” wolfram szálas (hagyományos) izzókat, azt érdemes tudni, hogy a ma kapható takarékos fényforrások rengeteg pénzt megspórolnak nekünk. A kompakt fénycsövek nagyjából negyedannyit fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, és élettartamuk tízszerese a hagyományosnak. Egy 100 watt teljesítményű hagyományos izzó napi négy óra használat mellett havonta 397 forintba kerül, márpedig nem egy darab izzó világít a lakásban. Ehhez képest egyetlen kompakt fénycsővel évente 10 ezer forintot is megtakaríthatunk! Bár az energiatakarékos világítótestek ára 400-3000 forint között mozog, ezer órára vetítve 4000 forintot spórolhatunk, és az égő ára is négyszeresen megtérül. Arra figyeljünk, hogy csak olyan helyiségbe helyezzünk takarékos égőt, ahol öt percnél tovább tartjuk felkapcsolva, mert ennyi idő alatt melegszik be. Gyors ki-be kapcsolgatással többet fogyaszt, mint a hagyományos.

 

shutterstock_161681534

 

A LED fogyaszt a legkevesebbet

 

Fényáram

Hagyományos izzólámpa

Halogén izzó

Kompakt fénycső

LED

200-300 lm*

25W

18W

5W

2W

300-500 lm

40W

28W

7W

3W

 500-700 lm

60W

42W

11W

5W

700-1250 lm

75W

53W

15W

7W

1250-2300 lm

100W

70W

20W

9W

lm (lumen) a fényerősség mértékegysége,  forrás: ELMŰ

 

Mosogatógép: kisebb hőfokon

A tudatos háziasszonyok régi trükkje: ne a legmagasabb vízhőmérsékletet állítsuk be a mosogatógépen! Az átlagos háztartások edényeinek, evőeszközeinek tisztításához bőven elegendő, ha gazdaságos (economy) fokozaton használjuk a berendezést. Ugyanez igaz a mosógépekre is: ha nincsen a családban olaj- vagy szénbányász, netán csatornatisztító, felesleges a maximális hőfok. Érdemes külön válogatni a nagyon piszkos, szennyezett darabokat, és azokat együtt mosni. Ha új mosógépet vásárolunk, lehetőleg A++ kategóriásat vegyünk, így mind az áramon, mind pedig a felhasznált vízmennyiségen spórolunk.

 

Régi hűtő, nagy fogyasztás

Valóságos áramzabálók a régi hűtőszekrények. Különösen azokra igaz ez, amelyekből hiányzik az automatikus leolvasztási funkció. Ha ilyen a készülékünk, akkor gyakran olvasszuk le, különben menthetetlenül eljegesedik, és akkor rendesen pörgeti a villanyórát. Bár a „total no frost” funkciós hűtők, amelyekben ventilátor keringeti a hideg levegőt, és így sosem jegesednek, 30 százalékkal drágábbak a hagyományosnál, néhány év alatt visszahozzák az árkülönbséget. A gépeken található energiacímke itt is irányadó, ma már az A++ az elvárható fogyasztási szint. Ha már megvettük, ügyeljünk arra, hogy a helyes hűtési hőmérsékletet állítsuk be. Ez a hűtőszekrényben 7 °C-ot, a fagyasztóban -18 °C-ot jelent. Minden egyes Celsius fok mínuszban 6%-kal növeli az áramfogyasztást.

Forrás: http://www.hazforum.hu/hogyan-sporolhatunk-az-arammal/

Author Bio